Opublikowany przez:
Redakcja
2025-11-27 12:33:06
Autor zdjęcia/źródło: Pexels, Helena Lopes
Czas przedszkola to czas, w którym rozwój psychofizyczny dziecka wyraźnie przyspiesza, a jego karmienie ma dla tego procesu szalenie ważne, wręcz fundamentalne znaczenie. W tym bowiem wieku kształtują się nawyki żywieniowe, w tym także jedzeniowe postawy prozdrowotne dziecka.
W związku z tym jest oczywiste, by podejmować starania o prawidłową dietę przedszkolaka, która dopasowana do etapu rozwoju jego organizmu oraz potrzeb żywieniowych, będzie wpływać na jakość dziecięcego życia, w tym także na rozwój odporności i kształtowanie układu nerwowego, w tym przede wszystkim mózgu.
Niestety nie zawsze łatwo jest zachęcić przedszkolaka do zdrowego jedzenia. Co zrobić, żeby to zadanie było łatwiejsze?
Nie powinno się zapełniać kuchennych szafek i lodówki śmieciowym jedzeniem. To, co dziecko na co dzień widzi w domu, programuje jego nawyki żywieniowe. W związku z tym mogą one być zdrowe, albo wręcz przeciwnie. Zadaniem rodzica więc i to bardzo istotnym zadaniem jest, zaproponowanie dziecku szerokiego wyboru zdrowych produktów żywieniowych i nauczenie go dokonywania w tym zakresie zdrowych wyborów. Należy jednak pamiętać, że to od dziecka zależy, w jakiej ilości i czy w ogóle zje oferowane produkty.
Jeśli regularnie będziesz dziecku proponować zdrowe posiłki, zwiększasz szanse na kształtowanie prawidłowych, dobrych dla organizmu nawyków. Prowadzi to do pożądanego zwyczaju dostarczania niezbędnych do rozwoju organizmu składników odżywczych. Zdrowe odżywianie znacząco polepsza szanse dziecka na zdrowe życie w przyszłości.
Jeśli dziecko będzie miało w domu zdrową ofertę żywieniową, to właśnie z takiej oferty będzie wybierać i do tego rodzaju produktów spożywczych będzie przyzwyczajone. Zdrowe opcje żywieniowe to:
Poza tym należy pamiętać, że dziecko nie jest odkurzaczem, więc nie należy wymagać od przedszkolaka, by zjadał wszystko, co jest mu podane na talerzu. Zmuszanie dziecka do jedzenia, to absolutnie nie jest dobry pomysł. To jest podstawowy i bardzo często popełniany błąd żywieniowy. W jego efekcie dziecko coraz bardziej się przeciw temu buntuje, złości się, często płacze, a rodzice z tego powodu się frustrują. To jest zupełnie niepotrzebne!
Jeśli dziecko komunikuje: „nie chcę już więcej”, to trzeba mu dać spokój. Można ewentualnie zapytać, czy jest już najedzone, a jeśli odpowie, że tak, nie należy przymuszać do dalszego jedzenia.
Nie rozdzielaj pozostawionego przez dziecko jedzenia na części w stylu: „tę część musisz zjeść, bo inaczej nie odejdziesz od stołu”. Jednego dnia dzieciak może więcej zjeść, innym razem może zjeść mniej.
Ponadto - w miarę możliwości należy przestrzegać regularnych pór wspólnych posiłków. Kiedy przedszkolak jest w domu, należy proponować stałe pory 3 posiłków głównych i 2-3 przekąski w ciągu dnia. Nie powinno się oferować dziecku dojadania pomiędzy posiłkami. Gdy nadchodzi czas posiłku, dobrze jest spokojnie usiąść z nim przy stole. Wszelkie rozpraszacze typu TV / laptop / komórka powinny być wyłączone! Należy nauczyć dziecko spokojnego jedzenia, zamiast niekontrolowanego konsumowania „w biegu”.
A poza tym – należy regularnie proponować dziecku wodę do picia. Zaangażowany w określoną aktywność przedszkolak nie potrafi kontrolować swojego pragnienia. Trzeba więc to monitorować. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna, lub zwykła woda z cytryną, miętą, czy pomarańczą. Niech to będzie woda, a nie kaloryczne, słodzone cukrem napoje, lemoniady, słodzone herbatki, czy dosładzane cukrem soki owocowe. O szkodliwości coca czy pepsi coli nie trzeba chyba przypominać.
W ramach zaspokajania pragnienia dobrze jest nauczyć przedszkolaka korzystania z bidonu, może mieć ono wtedy zapewniony stały dostęp do zdrowego napoju. W ramach przekąski zamiast świeżych owoców można podawać dziecku sok ze świeżych owoców, jednak podstawą gaszenia pragnienia powinna być zwykła woda, gdyż jest ona najzdrowsza!
Nie powinno się zapominać o nauce dobrych manier przy stole, uczestniczeniu przedszkolaka przy przygotowywaniu posiłków i zaangażowaniu w wyborze menu. Przedszkolak jest już na
tyle duży, że może pomagać w nakrywaniu do stołu, czy też sprzątaniu stołu po zjedzonym posiłku. Dzieciak może używać serwetek, gdy się ubrudzi, można go nauczyć, że nie mówi się z pełnymi ustami, a także nie sięga się do talerza innej osoby, gdy zauważy się coś smacznego.
Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci, młodzież i dorośli powinni spożywać 4-5 posiłków dziennie. Jadłospis w przedszkolu, czyli śniadanie, obiad i podwieczorek, powinien pokrywać ok. 75% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię. Pozostałe 25% powinny zapewniać posiłki spożywane w domu.
Zbilansowanie diety oznacza jej urozmaicenie poprzez podawanie odpowiedniego dla rozwijającego się organizmu pożywienia, oraz właściwej liczby posiłków o dopasowanej do potrzeb dziecka wartości energetycznej i odżywczej. Jak już było powiedziane, do zaspokajania pragnienia najlepsza jest zwykła woda.
W codziennej diecie dziecka powinny znaleźć się wszystkie grupy produktów, tj.:
Żelazo jest jednym z czynników wspierającym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek i pomaga w transporcie tlenu. Poza tym żelazo jest niezbędne do rozwoju funkcji poznawczych mózgu. Żelazo pochodzące z ryb czy też z czerwonego mięsa jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzące ze źródeł roślinnych.
W wieku przedszkolnym wzrasta masa mózgu, który osiąga rozmiar mózgu osoby dorosłej, gdy dziecko kończy 5 lat. W tym okresie trwa proces tzw. mielinizacji, polegający na pokrywaniu wypustek komórek nerwowych osłonkami tłuszczowymi, umożliwiającymi sprawne przesyłanie informacji. To jest szalenie ważne, gdyż od tego procesu w dużej mierze zależy przyszła inteligencja dziecka i jego umiejętności radzenia sobie w społeczeństwie. Z tej przyczyny tak ważne jest, by w jego diecie nie zabrakło niezbędnych do tego nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.
Odpowiednia dieta ma także duży wpływ na prawidłowy rozwój odporności, bowiem wszelkie niedobory składników odżywczych mogą osłabić funkcjonowanie mechanizmów obronnych organizmu, a tym samym zwiększyć podatność na infekcje. Szczególnie istotne substancje odżywcze dla rozwoju odporności u dziecka to: witamina A, witamina C, witamina D i żelazo. Warto czerpać je bezpośrednio z pożywienia – nie należy podawać dziecku suplementów bez uprzedniej konsultacji z lekarzem-pediatrią.
Dieta przedszkolaka powinna być urozmaicona i zawierać produkty ze wszystkich grup, czyli;
Kluczowe znaczenie ma urozmaicone podawanie składników jedzenia, unikanie żywności wysoko przetworzonej i dbanie o pełne wykorzystywanie sezonowości produktów.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!